Zbog učestalih poziva i upita suvlasnika kako podesiti novo ugrađene termostatske ventile napravili smo ovu kratku animaciju principa rada termostatskog ventila, prikaz vrijednosti u stupnjevima Celziusa za pojedinu prostoriju u stanu sa korelacijom u odnosu na oznake na termostatskoj glavi ventila.

Termostatski ventil konstantno mjeri temperaturu u sobi. Ako je temperatura u sobi niža u odnosu na temperaturu na ventilu, ventil će se otvoriti i zagrijati radijator. Ventil će zatvoriti dotok topline automatski, kada se u sobi dosegne željena temperatura. Na taj se način omogućava ugodna temperatura u prostorijama uz istodobno korištenje slobodne topline od ostalih izvora poput sunčeve svjetlosti, TV uređaja, računala ili ljudi koji borave u prostoriji.

Uz pravilnu regulaciju, troškovi grijanja mogu se znatno smanjiti.

  1. Kada želite provjetriti prostoriju, prije negošto učinite željeno, potrebno je termostatski ventil postaviti u položaj 0 i pričekati da se radijator ohladi, a potom otvoriti prozor. Ako to ne učinite, protok hladnog vanjskog zraka će automatski pokrenuti zagrijavanje radijatora i povećati potrošnju. Ovo vrijedi i u slučaju ako je radijator smješten ispod prozora kroz koji prolazi hladan zrak, jer će ventil, ukoliko ga se ne postavi u položaj 0, stalno
    propuštati toplinu u radijator.
  2. U prostorijama u kojima ne boravite tokom dana postavite termostatske ventile u položaj 0, a počnite ih zagrijavati na željenu temperaturu pola sata prije korištenja. Prije napuštanja stana, poželjno je regulirati temperaturu radijatora na minimalnu potrebnu razinu.
  3. U zimsko vrijeme, pri vanjskoj temperaturi od -5°C na niže, u prostorijama u kojima ne boravite termostatski ventil je potrebno postaviti u položaj *, kako bi se održala minimalna temperatura i spriječilo smrzavanje.
  4. Potrebno je ukloniti sve prepreke s prednje površine radijatora (namještaj, zastore i sl.). U slučaju postojanja prepreka, radijator će trošiti više snage kako bi zagrijao prostoriju jer je normalan protok zagrijavanja prostora onemogućen.
  5. Važno je znati da količina potrošene energije za zagrijavanje stana nije ista za svaki stan. Ukoliko Vaš stan nije okružen drugim stanovima nego je izložen (npr na sjevernoj strani, iznad podruma ili prolaza), utrošit će se puno više energije kako bi se postigla željena temperatura.

VAŽNO UPOZORENJE !!!

Nedostatak termostatskog  ventila je da ukoliko duže vrijeme ne grijemo prostoriju, a ventil zatvorimo do kraja, iglica unutar ventila uslijed kamenca ili nečistoće zapne, pa  ju je  teško ponovo aktivrati.
U tom slučaju potrebno je skinuti termostatsku glavu, kuckati po iglici dok opruga ne iskoči i deblokira protok.
Zato nakon završetka ogrijevne sezone , ventile OBAVEZNO ostaviti otvorenim do kraja,  kako iglica  ne bi zapela  i zablokirala ventil.
Više o razdjelnicima pročitajte na http://www.zapadstan.hr/razdjelnik.html