Prošlog tjedna organizirana je u Zagrebu konferencija „Energetska obnova višestambenih zgrada“ u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU. Najavljen je novi Poziv na dostavu projektnih prijedloga za obnovu višestambenih zgrada.

Uvjeti Poziva ostaju gotovo isti kao i u Pozivu iz 2016.godine, što znači da zgrada mora imati en.certifikat razreda D-G, izvješće o en. pregledu i glavni projekt obnove koji mora dokazati uštede energije od najmanje 50% u odnosu na postojeće stanje. Zgrada koja se obnavlja mora biti arhitektonska cjelina (ako je zgrada jedna u nizu ili samo jedan ulaz u obnovu moraju ući svi ulazi) te mora biti legalna (uporabna dozvola, rješenje o izv.stanju).

Neke od promjena u odnosu na prošli poziv su da više neće biti omogućeno dvostruko sufinanciranje obnove, sva dokumentacija predavat će se u elektronskom obliku putem web stranice eFondovi, poziv će biti trajno otvoren, ali s ograničenim sredstvima.

Objava Poziva očekuje se u prvom kvartalu 2020. godine. Rok za podnošenje projektnih prijedloga počinje najranije 45 kalendarskih dana od objave Poziva (dan odobrenja dokumentacije Poziva od strane čelnika UT-a u sustavu eFondovi nakon čega slijedi automatska objava na javnom portalu sustava), a ističe danom odobrenja posljednjeg projektnog prijedloga koji udovolji svim kriterijima i kojim se iscrpljuju raspoloživa financijska sredstva.

Nakon prijave na Poziv zgrade se rangiraju ovisno o sljedećim kriterijima:

  • uštede (%) energije
  • omjer ostvarene godišnje uštede energije i zatraženog iznosa sufinanciranja po projektu
  • starost zgrade
  • en.razred prije i poslije obnove
  • broj stambenih jedinica, itd.

Temeljem rang liste zgradama se dodjeljuju sredstva, a sama ušteda energije ne jamči obavezan prolazak na natječaju.

Raspoloživa bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog Poziva iznose 152.000.000,00 kuna. Iako se planira dodatno ishođenje sredstava, postoji mogućnost da zgrada iako zadovoljava sve kriterije Poziva ne dobije sredstva subvencije. U tom slučaju ostaje mogućnost ponovne prijave nakon dodatne alokacije sredstava.