GIF4

Pogledajte video snimku predavanja na temu KUPCA TOPLINSKE ENERGIJE

HEP-Toplinarstvo je uz račun za studeni 2013. krajnjim kupcima toplinske energije u Zagrebu i Zaprešiću uputilo dopis s informacijama o Zakonu o tržištu toplinske energije.

Dopis možete pročitati OVDJE.

Ugovor o potrošnji toplinske energije krajnji kupci mogu sklopiti s pravnom ili fizičkom osobom koja je upisana u registar kupaca toplinske energije koji se vodi kod Hrvatske energetske regulatorne agencije. HEP-Toplinarstvo je od listopada ove godine registrirano za djelatnost kupca, te će ovlaštenim predstavnicima suvlasnika ponuditi uvjete za sklapanje ugovora. Uvjeti se razlikuju ovisno o karakteristikama pojedine zgrade, odnosno o tipu toplinskog sustava na koji je zgrada spojena (samostalni, zatvoreni ili centralni).

Na stranicama HEP Toplinarstva možete pronaći odgovore na slijedeća pitanja

  • Razdjelnici topline (ugradnja)
  • Promjena potrošača toplinske energije
  • Promjena grijane površine stana
  • Reklamacija obračuna toplinske energije
  • Obveznik plaćanja računa za toplinsku energiju
  • Nemogućnost redovitog plaćanja računa za isporučenu toplinsku energiju
  • Promjene režima grijanja
  • Zahtjev za promjenom zakupljene snage
  • Izdvajanje iz toplinskog sustava
Prezentacija zakona  19.rujna 2013. u Ministarstvu gospodarstva

Na sastanku u rujnu 2013. u Ministarstvu gospodarstva nazočili su predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, HEP Toplinarstva, te predstavnici upravitelja zgrada, autor prezentacije je bio gospodin Cvjetko Zorović, a prezentaciju možete u cjelosti pregledati klikom na ovu sliku

 

Dana 19.9.2013 održana je prezentacija Zakona o tržištu toplinske energije, u Ministarstvu gospodarstva, na kojoj su bili prisutni i predstavnici Zapad-stan d.o.o. Sanja Seljan i Zlatko Vlašić  . Novi Zakon o tržištu toplinske energije je objavljen u Narodnim Novinama br. 80/2013. te donosi niz novina u području proizvodnje, distribucije i isporuke toplinske energije

Dnevnik Slavonsko-brodske televizije

httpv://www.youtube.com/watch?v=g0qFOdaKKKo

Ovo je prvi put da se o jednom zakonu održavaju rasprave nakon njegova donošenja, no u nadležnim institucijama ističu da su brojne obveze kako stanara i upravitelja zgrada tako i energetskih tvrtki koje se moraju detaljnije predstaviti.

sretnikupacU Zakonu se koristi novi pojam – KUPAC kao neposredni kupac toplinske energije na toplinskoj stanici” te termin “krajnji kupac” kojem kupac prodaje toplinsku energiju). Zakon definira niz različitih sustava te samim tim postoji i nekoliko načina određivanja cijena toplinske energije koje će u nekim okolnostima određivati Hrvatska energetska regulatorna agencija, dok će u drugim slučajevima cijenu formirati vlasnici energetskih postrojenja sukladno Zakonu. Briga o postojećoj opremi koja je u vlasništvu ili djelomičnom vlasništvu toplana regulirat će se sukladno Zakonu.

[stextbox id=”upravitelj” image=”null”]Opskrbljivač toplinskom energijom – energetski subjekt koji je registriran za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe toplinskom energijom, koji u centralnom toplinskom sustavu kupuje toplinsku energiju od proizvođača toplinske energije te sklapa ugovor o distribuciji s distributerom toplinske energije i prodaje toplinsku energiju kupcima, a u zatvorenom toplinskom sustavu kupuje ulazne količine energenta za transformaciju u toplinsku energiju i isporučuje toplinsku energiju kupcu radi obračuna toplinske energije.

Opskrbljivač toplinskom energijom proizvodi , dostavlja do kalorimetra u toplinskoj stanici i prodaje toplinsku energiju Kupcu toplinske energije[/stextbox]

down_arrow

[stextbox id=”upravitelj” image=”null”]Kupac toplinske energije – djelatnost različita od energetske djelatnosti, a obuhvaća stručno upravljanje, rukovanje, održavanje unutarnjih instalacija, isporuku toplinske energije radi obračuna toplinske energije te izdavanje računa krajnjem kupcu u zgradi/građevini u samostalnom, zatvorenom ili centralnom toplinskom sustavu, na temelju ugovora o potrošnji toplinske energije, sklopljenim s ovlaštenim predstavnikom suvlasnika.

Kupac toplinske energije kupuje energiju od Opskrbljivača, održava toplinsku stanicu i instalaciju centralnog grijanja do radijatora u stanu, obračunava utrošenu energiju temeljem razdjelnika u stanovima , te kompletnu uslugu i energiju prodaje Krajnjem kupcu.[/stextbox]

down_arrow

[stextbox id=”upravitelj” image=”null”]Krajnji kupac – pravna ili fizička osoba (suvlasnici stambenih zgrada) koja kupuje toplinsku energiju za vlastite potrebe od kupca na temelju obračuna toplinske energije,[/stextbox]

Ovdje možete skinuti prezentaciju u MS Power pointu

Prezentacija u pdf formatu

Ovdje možete skinuti prezentaciju u Adobe pdf formatu

Kako bi se u sljedećoj godini potpisali ugovori i implementirala nova sezona grijanja 2014./15. do kada svaki kupac mora imati potpisan ugovor o opskrbi toplinskom energijom. U tijeku 2015. i 2016. moraju se ugraditi uređaji za mjerenje  potrošnje toplinske  energije ( razdjelnici ), a u nove zgrade mjerila potrošnje tople i hladne vode”,

“Obveze stanara koje slijede je odabir kupca koji će upravljati sa cijelom stambenom zgradom, znači sa toplinskom stanicom, unutrašnjim instalacijama i izdavati račune krajnjim korisnicima. Rok da bi se izabrao kupac je 01. veljače 2014. god.. To se mora objaviti i na registru Hrvatske energetske regulatorne agencije, zatim kupac sklapa ugovor s opskrbljivačem toplinske energije. Nakon toga kupac sklapa ugovor s opskrbljivačem toplinske energije, a do 01. rujna 2014. god., treba sklopiti ugovor između krajnjeg korisnika, znači vlasnika svakog pojedinog stana i kupca. U tim se ugovorima definiraju troškovi koji će biti u pojedinoj stambenoj zgradi da bi se ta stambena zgrada upravljala, u smislu toplinarstva, i isto tako se određuju obveze onoga tko tu uslugu vrši.”

istakao je Cvjetko Zorović iz Ministarstva gospodarstva i dodao da su ovo samo neki od poslova koji će pomoći u pripremi sljedeće sezone grijanja.
Osim resornog ministarstva, važnu ulogu u provedbi novog zakona igrat će i Hrvatska energetska regulatorna agencija gdje ističu da novi Zakon donosi mali dio liberalizacije tržišta, ali i mogućnost izbora kod krajnjih kupaca.

Izlaganje laburista g. Tušaka na temu Zakona o tržištu toplinske energije

httpv://www.youtube.com/watch?v=3wW7tdCpuqg