ledzarulje

Za potrošača, glavne prednosti LED svjetiljke su jasne:

  • one su energetski najučinkovitije
  • mogu trajati duže od 20 godina
  • odaju dobro svjetlo
  • raznoliki dizajn
  • svjetlo različitih boja

Od prvog rujna 2013. u Europskoj uniji se ne smiju više proizvoditi nikakve žarulje sa žarnom niti, čak niti one od 25 wati. Trgovine smiju još rasprodati postojeće zalihe.

Stručnjaci u Njemačkoj su testirali fluorescentne žarulje (takozvane štedne svjetiljke s plinom) i LED žarulje ( svjetlosne diode) . Štedne žarulje s fluorescentnim plinom troše manje energije nego žarulje sa žarnom niti, ali daju lošije svjetlo nego žarulje sa žarnom niti i LED žarulje , te trebaju neko vrijeme dok počnu svijetliti punom snagom. Problematično je i to što sadrže otrovnu živu. (U slučaju da se štedna žarulja s plinom razbije, stručnjaci preporučuju da se odmah otvore prozori i napusti prostorija, a krhotine pokupi tek nakon polusatnog zračenja, te da se te krhotine baci u specijalni otpad.) Najbolje ocjene su dobile svjetlosne LED diode.

su najrasprostranjenije i svima najpoznatiji izvor svjetlosti, proizvode toplu i jarku svjetlost i postoje u svim oblicima i veličinama. Primjenjuju se u mnogim vrstama rasvjetnih tijela od malih noćnih svjetiljki pa sve do golemih reflektora.

Odlikuju se velikom potrošnjom električne energije (samo pet posto utrošene električne energije žarulja pretvara u svjetlo, dok se kroz zagrijavanje gubi 95% energije) , kratkim životnim vijekom od svega 1000 sati, a postoji velika vjerojatnost da će zakazati ukoliko se često pale i gase ( stubišna rasvjeta i stubišni automati u stambenim zgradama).

vijektrajanja

imaju neusporedivo dulji vijek trajanja od klasičnih žarulja (25 tisuća sati rada), osim toga, ova vrsta žarulja je zbog svoje konstrukcije vrlo izdržljiva što se tiče mehaničkih oštećenja, ne sadrži živu te se odlikuje izrazito niskom električnom snagom od svega 2 do 28 vata uz svjetlosnu iskoristivost od 140 lumena po vatu, Usporedba potrebne električne snage žarulja sa žarnom niti i LED žarulja dana je u tablici :

zarulje

httpv://www.youtube.com/watch?v=0Cn6UhE9oik

zarulje