monopol

Pročitajte članak u Večernjem listu

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv Holdingove podružnice Vodoopskrbe i odvodnje, a u konačnici bi joj mogla i oduzeti sadašnje pravo monopola na daljinsko očitanje vodomjera.

Naime, tvrtka Brunata prije nekoliko mjeseci prijavila je zagrebački vodovod zbog odredbe kojom će svi vodomjeri na njegovu distributivnom području morati imati isključivo njegov internetski sustav očitanja stanja vodomjera, takozvanu AWMR mrežu.

Zabrana ugradnje

“U postupku ćemo utvrditi predstavljaju li određene odredbe koje je Vodoopskrba i odvodnja donijela u srpnju 2013., zloporabu vladajućeg položaja na tržištu gdje pružaju uslugu javne vodoopskrbe, odnosno na području gradova Zagreba, Samobora i Svete Nedelje te općine Stupnik. Također, utvrdit će se kakav to može imati učinak na tržištu usluga ugradnje internih vodomjera i telemetrijskog očitanja i obračuna”, stoji u pojašnjenju Agencije.

I dok se čeka na odluku, svim poduzetnicima koji su se do sada bavili ugradnjom vodomjera i njihovim daljinskim očitanjem od 1. siječnja 2014. zabranjena je njihova ugradnja. Kako kažu u Brunati, zbog odluke ViO već su pretrpjeli gubitke, a traže ravnopravan položaj na tržištu.

Pročitajte članak u Večernjem listu od 18.3.2014……..