energetska obnova

 

Radovi na energetskoj obnovi višestambenih zgrada koji su započeti u ljeto 2023. na zgradama koje su se uspješno aplicirale za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu objavljenog natječaja „Energetska obnova višestambenih zgrada, kod poziva: NPOO.C6.1.R1-I1.01“ su u tijeku te su u završnoj fazi izvođenja.

Zapad-stan d.o.o. je za sva tri projektna prijedloga kao odabrani prijavitelj uspješno izvršio prijave, te ujedno kao i odabrani voditelj projekata energetske obnove vodi cjelokupan proces te sve aktivnosti u sklopu energetske obnove.

Niže ćemo ukratko navesti o kojim zgradama je riječ te što se sve točno izvodi u sklopu radova na energetskoj obnovi zgrade.

 

Višestambena zgrada na adresi Vlahe Stulića 12-20, Špansko, Zagreb

Radovi su u završnoj fazi te se završetak radova očekuje do kraja srpnja ove godine.

Sa radovima je započeto u kolovozu 2023. Po završetku pripremnih radova započeti su fasaderski radovi i postava toplinske izolacije na pročelja zgrade, kao i zamjena zajedničke stolarije i stolarije u stanovima. Paralelno se krenulo i sa radovima na ugradnji dizala na svim ulazima, točnije postavom nosive konstrukcije dizala te sa svim preostalim ugovorenim radovima. Prije nanošenja završnog sloja fasade u dogovoru s investitorom i projektantom su odabrane boje pročelja i njihov raspored koji je zgradi dao jedan novi identitet i osvježenje, sa kojim se zgrada idealno uklopila u urbanističku sredinu u kojoj je smještena. Nadalje, paralelno sa završetkom fasaderskih radova završeni su i kompletni radovi na ugradnji dizala na svih 5 ulaza, te su ista puštena u pogon što su svi suvlasnici, a pogotovo oni starije životne dobi i sa smanjenom pokretljivošću ili invaliditetom jedva dočekali.

Popis mjera i radova koji se izvode u sklopu radova energetske obnove zgrade:

 • rekonstrukcija (toplinska izolacija) vanjskih zidova pročelja ETICS sustavom baziranim na ugradnji izolacijskih ploča od mineralne vune debljine 14 cm.
 • rekonstrukcija ravnog krova uz izvedbu sustava toplinske izolacije baziranog na ugradnji mineralne vune debljine 12 i 18 cm, postavljanje hidroizolacijske membrane, glazure te završen obloge keramičkih pločica.
 • postavljanje toplinske izolacije od mineralne vune debljine 18 cm na podu negrijanog tavana.
 • postavljanje toplinske izolacije na strop negrijanih tehničkih etaža ispod zgrade – ploče od mineralne vune debljine 18 cm.
 • zamjena dijela postojeće stolarije; zamjena drvene stolarije u stanovima PVC stolarijom, zamjena stolarije zajedničkih prostorija smetlarnika, biciklarnika i dr.
 • radovi na ugradnji dizala svakog ulaza; postava nosive konstrukcije, kabine, staklene obloge te cjelokupne strojarske i elektro instalacije.

Po završetku radova predviđa se da će suvlasnici predmetne zgrade ostvariti oko 1.000.000,00 € bespovratnih sredstava.

Višestambena zgrada na adresi Matije Divkovića 21-39, Špansko, Zagreb

Radovi su u završnoj fazi te se završetak radova očekuje do kraja srpnja ove godine.

Sa radovima je započeto u lipnju 2023., krenulo se sa dinamikom izvođenja svih radova (osim ugradnje dizala) na po dva ulaza. Popis mjera i radova koji se izvode u sklopu radova energetske obnove zgrade:

 • rekonstrukcija (toplinska izolacija) vanjskih zidova pročelja ETICS sustavom baziranim na mineralnoj vuni debljine 12 cm.
 • rekonstrukcija ravnog krova; postavljanje mineralne vune za ravne krovove debljine 16 cm te završni sloj hidroizolacijske trake za neprohodne krovove.
 • Toplinska izolacija poda spremišta od XPS polistirena debljine 12 cm.
 • postavljanje toplinske izolacije između greda i rogova kosog krova iznad grijanih prostora, od mineralne vune debljine 16 cm.
 • zamjena dijela postojeće stolarije; djelomična zamjena stolarije u stanovima PVC stolarijom, djelomična zamjena bravarije u zajedničkim prostorima novom ALU bravarijom.
 • radovi na ugradnji dizala svakog ulaza; postava nosive konstrukcije, kabine, staklene obloge te cjelokupne strojarske i elektro instalacije.

Radovi su u završnoj fazi te je preostao završetak radova na ugradnji dizala te finalnog uređenja zidova prizemlja i čišćenja i uređenja okoliša.

Po završetku radova predviđa se da će suvlasnici predmetne zgrade ostvariti oko 1.900.000,00 € bespovratnih sredstava.

 

Višestambena zgrada na adresi Matice Hrvatske 7, Velika Gorica

Radovi su u završnoj fazi te se završetak radova očekuje do kraja kolovoza ove godine.

Sa radovima je započeto u rujnu 2023., krenulo se sa radovima na ravnom krovu terase i ugradnjom nove stolarije. Druga faza radova je započeta montažom skele i fasaderskim radovima, dinamikom izvođenja radova u 4 etape po segmentima zgrade, te je u proljeće 2024. postavljena skela na cijelu zgradu i započeti su radovi na svim plohama pročelja zgrade.

Popis mjera i radova koji se izvode u sklopu radova energetske obnove zgrade:

 • rekonstrukcija (toplinska izolacija) vanjskih zidova pročelja ETICS sustavom baziranim na mineralnoj vuni debljine 16 cm. Pri zamjeni stolarije izvode se parapetni zidovi od porobetona debljine 20 cm.
 • rekonstrukcija ravnog krova uz izvedbu sustava toplinske izolacije mineralne vune debljine 16 cm.
 • zamjena dijela postojeće stolarije novom PVC stolarijom zadovoljavajućih karakteristika i koeficijenta provodljivosti. Stolarija zajedničkih prostora izvodi se novom PVC/ALU stolarijom.

Radovi na toplinskoj izolaciji pročelja su i dalje u tijeku, kao i radovi na završnom segmentu ravnog krova. Očekivani završetak radova je krajem kolovoza.

Po završetku radova predviđa se da će suvlasnici predmetne zgrade ostvariti oko 800.000,00 € bespovratnih sredstava.

 

   Djelovanje Zapad-stana na području energetske obnove višestambenih zgrada  

 

Zapad-stan kao upravitelj višestambenih zgrada na području energetske obnove višestambenih zgrada djeluje od prvih natječaja, ne samo u ulozi upravitelja već i kao voditelj projekata energetske obnove.

 

U periodu od 2016.-2018. godine obnovili smo 5 višestambenih zgrada na području Grada Zagreba i okolice., ukupne vrijednosti investicije od oko 1.800.000 eura. Sveukupna vrijednosti gore navedenih projekata iznosi preko 6 milijuna eura.

Nadalje, 2. izmjenama Poziva iz 2022. za još dvije zgrade koje su bile na listi čekanja su prihvaćene prijave. Za obje zgrade je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kreću sa daljnjim koracima u sklopu energetske obnove višestambene zgrade. Ukupna procijenjena vrijednost ovih dvaju projekata iznosi 2.200.000,00 €.

U suradnji sa suvlasnicima, predstavnicima i projektantima raznih struka pripremili smo i kao prijavitelj i voditelj projekata prijavili  5 višestambenih zgrada na novi Poziv energetske obnove višestambenih zgrada koji je zatvoren 03.06., ukupne procijenjene vrijednosti projekata od 21.500.000,00 €. Također smo u ulozi upravitelj surađivali i sudjelovali sa prijaviteljem pri prijavi za još 2 višestambene zgrade pod našim upravljanjem. Ukupna kvadratura prijavljenih zgrada je neto stambene površine od otprilike 75.000 m2, gdje je smješteno otprilike 1.000 stambenih jedinica.

Rezultati prijava očekuju se, po pregledu svih projektnih prijedloga od strane Ministarstva te drugih nadležnih tijela, u jesen ove godine te se nadamo pozitivnom rezultatu za sve izvršene prijave.

 

Kako su izgledali dosadašnji radovi te krajnji rezultat na prijašnjim završenim energetskim obnovama možete vidjeti i u našoj galeriji Radili smo.

Za dodatne informacije i pojašnjenja svakako pratite mrežnu stranicu Ministarstva https://mpgi.gov.hr te javni portal sustava fondovieu (eNPOO) https://fondovieu.gov.hr .

I, kao i uvijek sa svojim upitima možete se obratiti i nama kao Vašem upravitelju!

Ako pak ne upravljamo Vašom zgradom i ako ste zainteresirani da se to promijeni, možete nas kontaktirati putem obrasca Upit za ponudom za upravljanje te ćemo Vam poslati našu ponudu u najkraćem roku.