Pogledajte emisiju HRT-a iz travnja 2017....
U petak, 28. rujna 2018., u Kući Europe u Zagrebu povodom Međunarodnog dana starijih osoba održan je Okrugli stol na temu „Dostupnost do stana“ na temu ugradnja dizala u višeetažne stambene građevine, uz bespovratno korištenje sredstava iz fondova  Europske unije za razdoblje 2014.- 2020. godine.
Nakon uvodnog izlaganja dr. Biljane Borzan, članice Europskog parlamenta, koja je podsjetila na kronologiju aktivnosti od početka inicijative za ugradnju dizala iz 2016. godine i komunikaciju sa EU komisijom, Željko Manenica, predsjednik Udruženja umirovljenika HP i HT i inicijator projekta, je istaknuo ogroman značaj projekta kako u sociološkom, tako i u gospodarskom smislu.
O važnosti projekta govorili su i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koji aktivno sudjeluje u aktivnostima za provedbu Projekta i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji je sugerirao da prioritet prilikom bodovanja imaju osobe smanjene pokretljivosti.
Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, je potvrdio da će se ugradnja dizala sufinancirati sredstvima EU, te da će u ovom operativnom razdoblju započeti ugradnja dizala i da će prvi natječaji krenuti u 2019.g. S obzirom na veličinu projekta, najavljeno je da će se isti ugraditi i u Operativni program za razdoblje od 2021. – 2027. kako bi se dala mogućnost da se ugradi što veći broj dizala. Za točnije planiranje predviđenih sredstava, provesti će se anketa putem jedinica lokalne samouprave zainteresiranih građana.
Skupu su nazočili predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich i viši stručni savjetnik u Komori Zagreb i tajnik Hrvatske udruge za dizala Zdravko Čizmar, s obzirom da HGK Komora Zagreb kontinuirano sudjeluje u aktivnostima pokretanja navedenog projekta

17.prosinca zaprimili smo dopis upućen svim upraviteljima zgrada, članovima Udruženja upravljanja zgradama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojem se najavljuje početak realizacije Projekta ugradnje dizala u postojeće  stambene zgrade koje nemaju dizalo u drugoj
polovici 2019. godine.

 

Predprijava DOSTUPNOST DO STANA