Poštovani predstavnici upravitelja zgrada,

Potrebna je valjana dokumentacija izdana od ovlaštenih osoba navedena u uputi. GPZ ima puno razumijevanje za građane koji nemaju plin no da bi GPZ mogao garantirati da se plin koristi na siguran način te da nije ugrožena sigurnost građana, nužno je pribaviti spomenutu dokumentaciju.

 

[accordions title=”” disabled=”false” active=”false” autoheight=”false” collapsible=”true”]
[accordion title=”UPUTA GRADSKE PLINARE ZAGREB”]

Obavještavamo sve građane koji su zbog potresa preventivno zatvorili plin da Gradska plinara Zagreb neće izdavati račune i naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija pri puštanju plina u objekte.

 

Za sigurno puštanje plina koji su zatvorili plin na glavnom zaporu potrebno je poduzeti sljedeće aktivnosti:

  1. Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt
  2. Pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi – popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na web stranici GPZ-a
  3. Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade
  • Po ispunjenju uvjeta iz točaka 1 i 2, potrebno se javiti na brojeve  01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a kompletiranu dokumentaciju poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr.

GPZ će potom kontaktirati stranke za dogovor o terminu ispitivanja instalacija s obzirom da je ispitivačima potrebno omogućiti ulazak u svaki stan te zbog provjere ima li stanara u samoizalaciji, odnosno upozorenja na preventivne mjere zaštite od koronavirusa.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

  • GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

 

S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, molimo sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača!

Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka

  • Većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti SMRTNIH POSLJEDICA zbog trovanja ugljičnim monoksidom.
  • Upozoravaju se korisnici da NE SMIJU koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.
  • Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.
  • Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak NE SMIJU UPOTREBLJAVATI bez da je dimnjak pregledan od strane područnih dimnjačara.

Zahvaljujemo na razumijevanju u zadanim okolnostima.[/accordion][/accordions]